Ekonomi

Pioneer Natural Resources ilk çeyrek kârında düşüş açıkladı

Pioneer Natural Resources Company (NYSE:PXD), artan üretim maliyetleri ve doğal gaz fiyatlarındaki gerilemeyi gerekçe göstererek bugün ilk çeyrek kârında düşüş olduğunu açıkladı. Şirketin 31 Mart’ta sona eren çeyrekte adi hisse senedi sahiplerine atfedilebilir net geliri 1,1 milyar dolar ya da hisse başına 4,57 dolar olarak gerçekleşirken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1,2 milyar dolar ya da hisse başına 5 dolardı. Bu açıklama, şirketin Exxon (NYSE:XOM) Mobil Corporation (NYSE:XOM) tarafından satın alınmaya hazırlandığı bir dönemde geldi.

ABD Federal Ticaret Komisyonu bugün Exxon’un Pioneer’ı 60 milyar dolar karşılığında satın almasını onayladı ancak önemli bir şart koştu. FTC, Pioneer’in eski CEO’su Scott Sheffield’in petrol fiyatlarını manipüle etmek için OPEC ile gizli anlaşmaya karıştığı iddiaları nedeniyle Exxon’un yönetim kurulunda görev almasını yasakladı. CEO’luk görevinden 31 Aralık’ta emekli olan Sheffield, Pioneer’da yönetim kurulu üyeliğini sürdürüyor ve birleşme tamamlandığında Exxon’un yönetim kuruluna katılması bekleniyordu.

Exxon, Permian Basin’deki üretim kapasitesini arttırmayı amaçlayan satın alma işlemini yarın tamamlayacağını açıkladı. Pioneer’in hissedarları daha önce Şubat ayında birleşme için onay vermiş ve çoğunluk işlemi desteklemişti.

Satışlar açısından Pioneer, varil başına 76,86 dolara yükselen ortalama petrol fiyatında %2,3’lük mütevazı bir artış yaşadı. Ancak, ortalama doğal gaz fiyatı %51 gibi önemli bir düşüş göstererek bin fit küp başına sadece 1,87 dolara geriledi. Dalgalanan emtia fiyatlarının yanı sıra, şirket petrol ve gaz üretimiyle ilgili maliyetlerde yaklaşık %31’lik bir artışla karşı karşıya kaldı.

Birleşme, Exxon’un ülkenin en verimli şeyl sahalarından birindeki üretimini artırarak ABD’nin en büyük petrol şirketi konumunu sağlamlaştıracak.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu