Haber

AB, “dijital sürücü belgesine” geçmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komitesi, Birlik sınırları içindeki araç sürücülerinin ehliyetlerinin dijitalleştirilmesi için teklif hazırladı.

AB Komitesi üyelerinin karayolu güvenliği konulu toplantısının ardından hazırlanan öneriler, Yönetim Kurulu’nun ulaşımdan sorumlu üyesi Valean tarafından açıklandı.

Komisyonun önerileri arasında dünyada ilk kez uygulamaya konulduğu belirtilen “dijital ehliyet”e geçiş de var. Teklife göre, AB üyeleri arasında ehliyetlerin karşılıklı olarak tanınmasını kolaylaştıracak dijital bir sistem getirilecek.

Dijital lisanslar kullanıma sunulduğunda, bir cep telefonundan veya başka bir dijital cihazdan erişilebilecek ve tüm AB’de geçerli olacaktır. AB sınırları içinde sürücü belgelerinin dijitalleştirilmesi için temel gereksinimler daha sonra belirlenecek.

Belirlenecek uyum sürecinin ardından lisanslar tamamen dijital hale getirilecek. Dileyenler, dijital ehliyete ek olarak karta basılı ehliyet de yaptırabilecek.

Dijital lisansların yenilenmesi veya değiştirilmesi, işlemlerin internet üzerinden yapılmasıyla çok daha hızlı ve kolay olacak.

AB üyesi olmayan ülkelerden gelen bireylerin Birlik sınırları içinde araç kullanmak için ehliyetlerini değiştirmeleri de dijital sistemle daha kolay hale getirilecek. Alınan lisansların AB içinde hangi ülkelerde geçerli olacağı, ek sınav veya eğitim gerekip gerekmediği daha sonra belirlenecek.

Dijital sürücü belgesine geçiş için 4 yıllık bir süre öngörülüyor. AB Kurulu, teklifin kabul edilmesinden itibaren 18 ay içinde dijital geçiş kurallarının kabul edilmesini hedefliyor.

AB Konseyi’nin önerisinin yasalaşabilmesi için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu